Høreapparatets herligheter og teknologiens torner

Om hørsel og litt tannhelse...

 

Det er ingen tvil om at høreapparater har blitt en teknologisk velsignelse for mange, spesielt med dagens moderne modeller som tilbys gjennom staten. Med disse små, dyrebare hjelpemidlene kan vi høre de små nyansene igjen - barnebarnets latter, fuglesang på våren, og kanskje til og med partnerens litt mindre melodiske klaging over middagen. Alt dette takket være avansert teknologi og små, diskré dingser som knapt synes bak øret. Men, selv de mest avanserte hjelpemidler kan ha en liten akilleshæl: en app!

 

Kampen med Appen

La meg starte med en historie om min venn, la oss kalle ham "Ola", som etter mange år som musiker og en ungdom tilbrakt på 90-tallets discoteker med uregulerte Cerwin Vega-høyttalere, til slutt måtte gi seg og skaffe seg høreapparat. Nå er ikke Ola en uvitende fyr – tvert imot, han har høy utdanning, jobber i IT-bransjen og kan programmere seg gjennom de fleste utfordringer i livet. Men da han skulle koble seg opp med appen til sitt splitter nye høreapparat, ble det brått litt mer komplisert enn forventet.

Selv med hans tekniske bakgrunn, tok det noen runder med irritasjon, banning, og kanskje til og med et øyeblikks desperasjon før han klarte å forstå hvordan denne appen faktisk fungerte. "Er det virkelig sånn at jeg trenger en doktorgrad i digital hørselsteknologi for å kunne høre på TV-nyhetene?" spurte han, lett frustrert.

 

Teknologi for de Teknologiforskrudde

Dette er nok ikke et helt ukjent problem for mange eldre som får høreapparat gjennom staten. Appene som skal gjøre livet enklere, ender ofte opp med å skape forvirring. For mange eldre kan det å skulle laste ned, oppdatere og justere lydnivået via en smarttelefon være som å lære seg kvantefysikk. Selv Ola, med sin lange karriere i IT, måtte konsultere en bruksanvisning som virket skrevet for en romforsker. Dette sier litt om utfordringen!

Kunne man ikke heller fått en enkel fjernkontroll som bare justerte volum opp og ned? Eller enda bedre: kunne ikke appen vært laget så pårørende kan justere den på vegne av brukeren, fra deres egen telefon? Tenk så praktisk, og for mange – en god dose stress mindre.

 

Det store problemet for De mange eldre

For mange eldre er nemlig ikke problemet at de ikke kan bruke teknologi. Problemet ligger i at teknologi ikke er laget med tanke på dem. Det er for mange små menyer, for mye tekst på skjermen, og alt for mange valg å ta stilling til. Det er rett og slett en jungel for de som ikke har vokst opp med en smarttelefon limt til hånda. En eldre dame jeg kjenner sa det slik: "Høreapparatet er jo fantastisk, men appen er et mareritt. Skulle ønske det var så enkelt som en gammel radio - bare slå den på og skru opp volumet."

 

Helsehjelp som alle fortjener – Nesten alle

Det som er flott med dagens høreapparater, er at de tilbys av staten til alle som har behov, selv om du kanskje har slurvet litt med hørselvernet på konserter, skytebaner, eller som undertegnede – litt for mye sprengstoff i barndommen og noen år i en ganske aktiv avdeling i Forsvaret. Du får hjelp, og du kan høre verden igjen! Men her er det ironiske: hvis du slurvet med tannpussen, har du ikke like mye flaks. Tannhelse dekkes knapt av staten, og om du må legge kroner på kroner til en bro eller protese, kan du i verste fall ende opp med å måtte selge hus og hjem. Det sier litt om prioriteringene.

 

En Påminnelse til politikere og teknologer

Til alle politikere og teknologientusiaster der ute – la oss tenke litt mer brukervennlig. Høreapparater har gjort hverdagen bedre for så mange, men veien til å bruke dem burde være enklere. Kanskje er løsningen en enkel fjernkontroll. Kanskje er det en bedre app som lar pårørende justere lyden. Eller kanskje er det noe helt annet som kan gjøre det enklere for dem som trenger disse hjelpemidlene aller mest.

Så kjære utviklere: Tenk på dem som skal bruke appen neste gang dere lanserer en oppdatering. Og til alle oss andre, som fremdeles kan høre klangen av en gitar eller fuglene synge: vi får være takknemlige for at vi har tilgang på hjelp. Selv om vi kanskje kludrer litt med appen innimellom, er det tross alt bedre enn å ikke høre noe i det hele tatt.

 

Løsningen er enkel, men ikke enkel nok

Høreapparater har allerede forbedret mange liv, men det kan bli enda bedre. En app som er enkel å bruke, eller kanskje ikke en app i det hele tatt – hva med en fysisk knapp for dem som foretrekker det? Og kunne man tillate at familie kan hjelpe med å justere innstillingene? Slike små tiltak kunne gjøre en stor forskjell. La oss håpe at fremtiden bringer litt mer lytteevne fra utviklernes side, både på lydfronten og når det kommer til forståelse av brukernes behov. Som de sier i det britiske parlamentet, hear, hear! 

0
Feed

Skriv en kommentar